Daniel Löwenborg

Senior Lecturer/Associate Professor at Institutionen för arkeologi och antik historia; Arkeologi

Telephone:
+46 18 471 15 70
Mobile phone:
+46 70 537 60 93
E-mail:
daniel.lowenborg@arkeologi.uu.se
Visiting address:
Engelska parken, Thunbergsvägen 3H
Postal address:
Box 626
751 26 UPPSALA

Short presentation

Researcher in archaeology, specifically landscape archaeology and GIS, focusing on Iron Age social development in central Sweden. I am interested in methodology and theory regarding the use of geographical information technology in combination with access to large amounts of digital archaeological data and the use of quantitative methods in archaeology.

Biography

This text is not available in English, therefore the Swedish version is shown.

Tillgång på digital information om arkeologiska lämningar och utgrävningar innebär att det blir möjligt att studera sociala förändringar med nya metoder vilket gör att arkeologer kan ställa nya frågor av mer generell natur. Genom att analysera sammanställningar av stora mängder information kan bättre följa övergripande drag av samhällsutvecklingen, och lättare kombinera dessa analyser med naturvetenskapliga discipliner som kvartärgeologisk och klimatologisk forskning. Genom att använda geografiska informationssystem (GIS) kan man analysera arkeologisk information i dess landskapskontext vilket ger ytterligare viktig kunskap. Därför är tillgång på digital arkeologisk information viktig för den fortsatta utvecklingen av arkeologisk forskning. Jag leder Urdar-projektet, finansierat av RJ (2020-2023) som tillsammans med Riksantikvarieämbetet syftar till att göra GIS-data från RAÄs undersökningar FAIR. Jag var med och initierade den nationella forskningsinfrastrukturen för digital arkeologi, Swedigarch, och leder modulen om GIS och geodata från arkeologiska undersökningar. Tidigare har jag samarbetat med Länsstyrelsen för Östergötland och SND för att börja tillgängliggöra denna typ av information i mindre skala. Under 2014 drev jag ett projekt i samarbete med Trafikverket och länsstyrelser kring sammanställande av arkeologiska undersökningar i GIS inför Ostlänken-projektet.
En av de frågor som dessa metoder kommer kunna bidra till att belysa är i vilken mån konsekvenserna av det stora vulkanutbrottet år 536 CE och ”det kalla decenniet” som följde på det har påverkat den samhälleliga utvecklingen i Skandinavien under den tiden, se exempelvis Löwenborg 2012.

Publications

Selection of publications

Recent publications

All publications

Articles

Books

Chapters

Conferences

Reports

Data sets

Other

Daniel Löwenborg

FOLLOW UPPSALA UNIVERSITY ON

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin