Inger Nilsen

Doktorand vid Institutionen för kostvetenskap

E-post:
inger.nilsen[AT-tecken]ikv.uu.se
Besöksadress:
BMC
Husargatan 3
752 37 Uppsala
Postadress:
Box 560
751 22 UPPSALA

Doktorand vid Centrum för klinisk forskning Dalarna

Besöksadress:
Centrum för Klinisk Forskning Dalarna
Postadress:
Nissers väg 3
791 82 FALUN

Kort presentation

Jag är doktorand vid Centrum för klinisk forskning i Dalarna samt vid Institutionen för Kostvetenskap, Uppsala universitet och arbetar som dietist på Mora lasarett.

Mitt avhandlingsarbetet handlar om glukosprofil och kost före och efter bariatrisk kirurgi. På Mora lasarett arbetar jag främst med nutritionsbehandling vid kirurgi t ex cancerkirurgi och bariatrisk kirurgi.

Nyckelord: obesity diet clinical nutrition metabolism

Glukosprofil och kostfaktorer före och efter bariatrisk kirurgi

Bariatrisk kirurgi (exempelvis gastric bypass och sleeve gastrektomi) vid fetma är idag en allt mer förekommande behandlingsmetod. I och med de anatomiska förändringarna av mag-tarmkanalen och medföljande metabola- och endokrina förändringar hos patienten påverkas aptit, matpreferenser, portionsstorlekar, dryckesintag och absorption av energi- och näringsämnen. Samtidigt avser operationen som sådan förbättra patientens blodglukosreglering. Vilken roll olika former av mat- och dryckesintag har för glukosnivåerna är inte helt klarlagt. Syftet med aktuellt avhandlingsarbete är därför att närmare undersöka kost- och näringsintag samt interstitiell glukosprofil hos patienter före och efter bariatrisk kirurgi.

Kontakta katalogansvarig vid den aktuella organisationen (institution eller motsv.) för att rätta ev. felaktigheter.

Inger Nilsen
Senast uppdaterad: 2021-03-09