Margareta Tillberg

Universitetslektor vid Konstvetenskapliga institutionen

E-post:
margareta.tillberg[AT-tecken]konstvet.uu.se
Telefon:
018-471 4146
Besöksadress:
Engelska parken,
Thunbergsvägen 3H
752 38 UPPSALA
Postadress:
Box 630
751 26 UPPSALA

Kort presentation

Margareta Tillberg är en internationellt prisbelönt forskare som sedan 1 januari 2016 är anställd som universitetslektor i konstvetenskap vid Uppsala universitet.

Om mig

Docent, Fil. dr., Fil. mag., Konstvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Fil. kand. i ryska (språk, litteratur, samhälle) och socialantropologi, Stockholms universitet. Diplom Pusjkininstitutet Moskva. Doktorandstudier i konst- och arkitekturhistoria vid Moskvas arkitekturinstitut (MARKhI), Moskvas Statliga universitet (MGU), Leningrads universitet (LGU), och Akademie der Künste Berlin. Masterstudier på Konstfack.

Undervisning

Jag undervisar på alla nivåer. På grundnivå: samtida teoribildning, konstbegreppet, världsutställningar samt design, konsthantverk, arkitektur. Jag är kursansvarig för och undervisar på Generaliakursen: teori och metod på avancerad nivå. Innan jag kom till Uppsala rektryterades jag för att bygga upp kulturstudier, samt design- konst och arkitekturhistoria på Designprogrammet för Hållbar Utveckling vid Högskolan i Växjö, idag Linnéuniversitetet. Inför kulturhuvudstadsåret värvades jag för undervisning på Bauhaus Universität i Weimar. Jag har vikarierat en termin som professor i konstvetenskap vid Karlstads universitet, och har även undervisat på Konstfackskolan, Helsingfors Konstakademi och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

“Det är ett privilegium att undervisa.”

Margareta Tillbergs doktorsavhandling Coloured Universe and the Russian Avant-Garde. Matiushin on Colour Vision in Stalin's Russia 1932 (Stockholm University 2003) var den första konstvetenskapliga doktorsavhandlingen i Sverige, som undersökte konst i Ryssland. Boken fokuserar på färg och färgseende i det ryska avantgardet med rötter i tyskspråkig vetenskap från1800-talet och fram till 1920-talet då utländska källor misstänkliggjordes och officiellt förbjöds.

Michail Matiushin och hans lilla konstnärsgrupp "Gruppen för organisk konst" – en del av den ryska konstruktivismen – placeras i sin egen samtid – i det allt hårdare kulturklimatet efter bolsjevikernas maktövertagande 1917 med tilltagande ideologisk monokultur och censur. "Dårar i Kristus" kallades de av pseudonymen "Seryj" som betyder "Grå". Den främsta inspirationskällan för den organiska konsten i Matiushins och syskonen Enders tappning, var Matiushins hustru poeten och konstnären Elena Guro (1877-1913). De olika perspektiven i Coloured Universe är färg och färgseende som konst och musik med människan i centrum. Avhandlingen undersöker färgen från ett flertal olika perspektiv, dels som mätbar naturvetenskap, dels som omätbar esoterisk andlighet, liksom det officiella kulturklimatet under 1930-talet med materialismen som norm.

Coloured Universe är en avhandling som bygger på ett omfattande arkivstudium. För ett tema i boken "The Russian Avant-Garde and Colour as Worldview" vann Margareta Tillberg First Prize for Best Student Paper in the Humanities på AIC Color 2001. The 9th Congress of the International Color Association, i Rochester, N.Y. I bokens efterföljd öppnades konstmuseet "Matiusjins Hus" – Dom Matiushina, ett filial till Ryska museet i Sankt Petersburg. Coloured Universe utkom i sin helhet på ryska på förlaget Novoe Literaturnoe Obozrenie i Moskva år 2008.

Efter avhandlingen har Margareta fortsatt att publicera artiklar om färgforskning, liksom om design och kalla kriget, främst i Sovjetryssland, Baltikum och DDR. Hon har även publicerat artiklar i internationella publikationer om Statliga forskningsakademier i Ryssland - vad som idag brukar kallas tankesmedjor.

Margareta Tillberg har en sexårig forskningsvistelse (inklusive fellowship) vid Max Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte (MPIWG) – Max Planck Institute for the History of Science i Berlin. I Berlin deltog hon även aktivt vid Humboldt-universitetet på medieforskaren Friedrich Kittlers seminarier, liksom där även Technisches Bild på Avdelningen för kulturteknik. Margareta Tillberg var anställd som forskare på CBEES (Centre for Baltic and East European Studies) vid Södertörns högskola, och på Institutionen för Kultur och estetik - konstvetenskapen – vid Stockholms universitet. Hon var även forskarassistent på Avdelningen för Teknik, Filosofi – och Vetenskapshistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH). Sin doktorandutbildning genomförde hon parallellt på Stockholms universitet, och i Ryssland på: Moskvas universitet (MGU), Moskvas arkitekturinstitut (MARKhI), Leningrads/Petersburgs universitet, samt Ryska Vetenskapsakademien (RAN).

Forskningsintressen är främst 1900-talets konst ur tvärvetenskapliga perspektiv med konst- och designteoretiska frågeställningar som utgår från samtiden.

 • Ryska avantgardet i internationellt perspektiv
 • Internationell 1900-talsmodernism: sovjetisk konstruktivism, Bauhaus, folkhemsfunkis, International style
 • Färg och färgseende i historiska perspektiv från konst, konstteori, arkitektur och design; fysik, kemi, fysiologi och zoologi: naturvetenskap och andlighet. I teori och praktik.
 • Konst och design under kalla kriget
 • Teknisk estetik
 • Design, konsthantverk och industriproduktion
 • Transnationella nätverk för konst-kultur, teknik, ekonomi och vetenskap med utblickar mot samhället.
 • Konst och vetenskap
 • Konst, makt och censur
 • Konst & design
 • Ergonomi och mänskliga rättigheter
 • Förhållandet människa–maskin
 • Konst som frizon
 • Tankesmedjor (Statliga vetenskapliga forskningsinstitut) i Ryssland / Sovjetunionen

Margareta Tillberg har hållit gästföreläsningar och konferenspresentationer på MIT Massachussetts Institute of Technology, Duke University, Oxford University; I Berlin på: Humboldt-universität, Freie Universität, Zentrum für Literatur- und Kulturforschung, Peter Szondi-Institut, Technische Universität, Haus der Kulturen der Welt, samt i Bern, Hamburg, Sheffield, Falmouth, Paris, Ufa, Odessa, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Austin Texas, Atlanta Georgia, Philadelphia och Rochester N.Y.

Margareta Tillberg har erhållit anslag från Vetenskapsrådet, Riksbankens Jubileumsfond och Max Planck Institute for the History of Science (MPIWG). Hon har publicerat en rad essäer i utställningskataloger, samlingsvolymer, tidskrifter och dagspress. Hon har producerat utställningar på Kulturhuset i Stockholm, och är co-founder till Art Laboratory Berlin.

Hon är även diplomerad yogalärare och praktiserande zenbuddhist.

Publikationer och annan information kan laddas ner från länkarna nedan:

ResearchGate

Publikationer via Swepub: Kungliga Biblioteket

Abstract av avhandlingen Coloured Universe and the Russian Avant-Garde... (2003)

Review Coloured Universe and the Russian Avant-Garde... (2010)

Рецензия Цветнaя вселенная Матюшин об искусстве и зрении МТильберг (recension)

Bortglömd rysk konstnär och avantgardist i nytt ljus DN 300703

Review in the British Journal for the History of Science (2009)

Review Slavic Review (2010)

Kontakta katalogansvarig vid den aktuella organisationen (institution eller motsv.) för att rätta ev. felaktigheter.

Margareta Tillberg
Senast uppdaterad: 2021-03-09