Per Ekman

Forskningssamordnare vid Statsvetenskapliga institutionen, Teknisk- och administrativ personal

E-post:
per.ekman[AT-tecken]statsvet.uu.se
Besöksadress:
Östra Ågatan 19
753 22 Uppsala
Postadress:
Box 514
751 20 UPPSALA

Forskningssamordnare vid Statsvetenskapliga institutionen, Forskare och lärare

E-post:
per.ekman[AT-tecken]statsvet.uu.se
Besöksadress:
Östra Ågatan 19
753 22 Uppsala
Postadress:
Box 514
751 20 UPPSALA

Kort presentation

Per Ekman är doktorand i statsvetenskap samt forskningskoordinator för Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap (SNES).

Pers forskning berör främst utrikes- och säkerhetspolitik. Geografiskt är Pers inriktning länderna i före detta Sovjetunionen, primärt Ukraina, Georgien och Ryssland. Han var gästforskare vid IERES, George Washington University 2019/2020. Han deltar aktivt i svensk media, i både tidningar, radio och tv som expert i frågor som berör kriget i Ukraina.

Forskning
Min forskning berör frågor som utrikes- och säkerhetspolitik, statsbyggande, jämförande politik och konflikter i länder som 1991 blev självständiga från Sovjetunionen. Primärt är jag intresserad av Ukraina, södra Kaukasus (Georgien, Armenien och Azerbajdzjan) samt Ryssland.

Jag har erfarenhet av flera längre fältvistelser i Ukraina och Georgien och har även rest i andra länder i regionen.

Primärt använder jag mig av kvalitativa metoder så som elitintervjuer, jämförande historisk analys och processpårning. I min avhandling där jag undersöker varför länder i tidigare Sovjetunionen valt olika utrikespolitiska strategier och orientering har jag intervjuat över 70 politiker, diplomater och experter inom de utrikespolitiska eliterna i Georgien och Ukraina, samt även amerikanska och europeiska diplomater med erfarenhet av arbete i dessa två länder.

Media

Jag deltar aktivt i svensk media i både tidningar, radio och tv som expert i frågor som berör säkerhetspolitik, kriget i Ukraina och utvecklingen i Ryssland, Ukraina och Georgien. I media har jag bland annat deltagit i Sveriges Radio och Sveriges Television samt i tidningar som Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, UNT och Fokus. Jag har även skrivit för Utrikesmagasinet och Baltic Worlds.

Undervisning
I min undervisning är jag huvudlärare och föreläsare på en delkurs om international politik i Statskunskap A, gästföreläsare på masterprogrammet i Rysslands- och Eurasienstudier samt uppsatshandledare till studenter inom mina intresseområden.

Bakgrund
Jag har en masterexamen i statsvetenskap från Uppsala universitet. Min tidigare arbetslivserfarenhet hämtar jag bland annat från Sveriges ständiga representation vid Förenta Nationerna i New York, samt från arbete med demokrati, mänskliga rättigheter och konfliktförebyggande inom det georgiska civilsamhället.

Kontakta katalogansvarig vid den aktuella organisationen (institution eller motsv.) för att rätta ev. felaktigheter.

Per Ekman
Senast uppdaterad: 2021-03-09